zondag 17 maart 2013

Tuin zomer klaar maken

Zoals hier eerder beschreven ben ik niet zo van het winter klaar maken van de tuin maar zou ik het meer zomer klaar willen noemen. Ik ga dan best rigoureus te werk omdat ik vind dat bij de meeste planten een stevige snoei een stevige groei geeft.
Je kunt hier afhankelijk van het weer meestal wel mee beginnen in februari-maart, dit jaar door de late vorst wat later. Vergeet trouwens ook het terras niet zoals hier beschreven.

Extra vroeg snoeien
Er zijn planten die je heel vroeg moet snoeien zoals
bijvoorbeeld de druif in december. Bomen pak ik het liefst aan als ze vol in het blad zitten en de eerste groeispurt hebben gehad. De verwondingen herstellen dan sneller en je loopt niet het risico dat ze dood bloeden zoals bijvoorbeeld bij de Berk.

Rozen en Hortensia's
Vrij vroeg in het jaar kunnen de rozen al aangepakt worden, tot op een centimeter of tien boven de grond afknippen een goeie vinger dik boven een knop die naar buiten gericht is. Lavendel wordt ook vaak verwaarloosd door te weinig snoei, vanaf de wortels een vuist om de plant maken en alles er boven afknippen. Let op, dit kan alleen als de planten vanaf het begin al zo behandeld zijn omdat er genoeg jong hout over moet blijven om weer uit te kunnen lopen. Bij hortensia's alleen de oude bloemtrossen er uit knippen en takken die te dik of te oud worden. Hortensia's groeien op 2-jaars hout dus niet alles afknippen. De vlinderstruik gewoon afzagen op een halve meter hoog maar pas als je er zeker van bent dat er geen zware vorst meer verwacht wordt. De struik blijft bij regelmatig snoeien kleiner met grote bloemen, als de struik kan doorgroeien worden de bloemen talrijker maar kleiner, net wat je leuk vindt en plaats voor hebt.

 
Lavendel
Hortensia    

Roos
Vlinderstruik

 








Blad afval?
Als je het mooier vindt dan kan het afgevallen blad ook verwijderd worden voorzover dat niet al vanzelf verdwenen is. Dit blad mag ook blijven liggen als compost. Bedenk dat alles wat je "oogst" in de tuin door het afvoeren van groen ook weer bijgemest moet worden voor een gezonde groei.

1 opmerking:

  1. Heerlijk als die tijd van het jaar begint. Lekker een aantal dagen in de tuin werken en het zwembad opzetten. Dat geeft gelijk een zomers gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen